Az esküvői szertartások fényképezése:

 

Az esküvőkön ha két szertartás van, akkor a legtöbb esetben a polgári szertartás van előbb, de sokszor a szabad időpontok határozzák meg, hogy melyik szertartás van korábban.

Ha időben kezditek el szervezni az esküvőtöket, akkor “lépéselőnyben” lesztek másokkal szemben, mert ekkor még tudtok válogatni az időpontokból, ebben az esetben úgy alakítjátok az esküvő napját, ahogy Ti szeretnétek.

Az év legtöbb péntek és szombati napján a házasságkötések 30 percenként történnek, ezért kell időben elkezdeni a szervezést. A KSH adatai szerint Magyarországon 2014-ben 36.000 házasság kötés történik, ebből a nagy számból is látszik, hogy legalább az esküvő előtt egy évvel el kell kezdeni a szervezést, ahhoz, hogy minden a Ti elképzelésetek szerint legyen az esküvő napján.

 

Az esküvői polgári szertartás:

Ennek időtartama a legtöbb estben 20-30 perc. Erre is igaz, hogy szinte mindenki másképp csinálja, ahány anyakönyvvezető, annyi szokás. Vannak régi házasságkötő termek, de sok szép új is található. Jó időben sokszor a szabadban történik a ceremónia, szinte ma már a polgári szertartás bárhol történhet: pl. parkban, vízen, levegőben…

Mivel mindenki volt már esküvőn, ezért tudjátok, hogy hogy zajlik a polgári szertartás. Én most a sűrűn előforduló hibákra szeretném felhívni a figyelmeteket, mit ne csináljatok:

– jó hogy ha az egész napot tapasztalt vőfély vagy ceremóniamester irányítja, ebben az esetben minden gördülékenyen történik (CM mondja nektek, hogy mikor kell bemenni a terembe, mit kell csinálni, irányítja a násznépet, már a gratulációkor is…)

– a szertartásnál célszerű mindent lassan csinálni, hogy a fotós és videós megtudja örökíteni

– célszerű leülve aláírni a dokumentumokat

– nem jó ha nagy virágok díszítik az asztalt amitől Ti nem látszódtok

– a szertartás helyszínén fel kell kapcsoltatni a villanyokat (a fényképezéshez fény szükséges és a lámpák fénye még jól is nézhet ki a felvételeken.)

– a szülő köszöntéskor célszerű egyszerre csak egy szülőhöz menni

– a pezsgős koccintáskor fél körbe kell állni, úgy hogy fotózható legyen és a vendégek is lássanak mindent

– ha szabadtéri a szertartás, akkor célszerű árnyékos helyet választani, nehogy rosszul legyen valaki a tűző napon

 

A templomi esküvői szertartás:

A templomi szertartás is a legtöbb esetben 30 perces, ha ennél több, akkor a násznép már nagyon türelmetlen szokott lenni. Fotózás – filmezés szempontjából a templomok a legsötétebbek , ezért itt csak a legprofibb technikával lehet minőségi felvételt készíteni. Vannak olyan templomok amelyek egyáltalán nem alkalmasak fotózásra, mert zöld és kék fényekkel világítják meg az esküvői párt, sajnos a templom kiválasztásakor ilyen szempontokra is oda kell figyelni. A templomokra is érvényes, hogy célszerű felkapcsoltatni a villanyokat. A templomokban tapasztalható a legtöbb akadály, ami a fotóst érheti a nehézkes papoknak köszönhetően. Nálam Magyarországon a Lajosmizsei templom és “személyzete” viszi a pálmát, a kihangosítós rákiabálós stílusukkal az emberekre. Meggyőződésem, hogy a papok többsége utálja az esküvőket, de azért sok fiatalos jó fej pappal is találkoztam már.

Szabó Adrián esküvői fotós